Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Μικελάντζελο Πιστολέτο - Αισχύλια ή Αισχη-λια;


Ο Ρήνας "ξαναγράφει την μυθολογία" ενώ κάποιος του ξαναγράφει, σίγουρα, όσα ανορθόγραφα γράφει, 
ο Πιστολέτο χέζει και αμολάει σκουπίδια με τον τρόπο που μόνο ένας Μύστης των Ελευσινίων μπορεί, 
ο Άκανθος ζει ακόμα στην εποχή του Διαφωτισμού φτιάχνοντας γελοιογραφίες που ονομάζει "ζωγραφική", δείχνοντάς μας έτσι πως κληρονομάει μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους το  γνήσιο Ελληνικό πνεύμα.
Ζαλίστηκα.


Ο κύριος Πιστολάκης, όνομα και πράγμα, ερεύνησε μάταια την μέθοδο να διέλθει ο γυναικείος οπίσθιος λοβός που απεικονίζει συνέχεια, (βλέπετε ένα από τα αριστουργήματά του) από την πόρτα που στενεύει στο επίμαχο σημείο, και την οποία επίσης σχεδίασε.




Τελικά, κατέληξε στο ότι η πολλή μελέτη δεν τον βοήθησε στο πέρασμα της Στενής Πύλης που εμπνεύστηκε, κατασκεύασε μια βιβλιοθήκη στο ίδιο σχήμα,  που αποτρέπει την συσσώρευση πολλών βιβλίων!


Μετά, θέλησε να βαπτισθεί στο Ελευσίνιο Μυστήριο –φτάνει ένα, μην πάθουμε κανένα πολιτισμικό σοκ- και πήγε στα Αισχη-λια της Λεψίνας(έτσι θα ονομάζονται μετά την συμμετοχή του εκεί) όπου μας έδειξε πολλά σκουπίδια και τον οπίσθιο λοβό της Αφροδίτης (μιας θεάς που ουδαμώς συνδέεται με τα Μυστήρια)



Την Αφροδίτη την έσουρε σε καρότσι γεμάτο σκουπίδια ένα Ζυγούρι, που όπως λέει , δεν έχει απλό σώμα, αλλά «πολιτικό εργαλείο». Ξεκίνησε έτσι μια πρωτότυπη διαδραστική performance με τίτλο:
 «Η Αφροδίτη των κουρελιών σε μετάβαση».



Στη συνέχεια ο Πιστολάκης κατασκεύασε λαβυρίνθους από χαρτί συσκευασίας (ένα έργο που θα μείνει αθάνατο) και στο κέντρο έβαλε την Ευρώπη, λες και οι αρχαίοι Μύστες και Ιεροφάντες θα έδιναν έστω και έναν Οβολό για την Ευρωπαϊκή Ιδέα...





«Στα Μυστήρια ο λαβύρινθος είναι ο δρόμος για να χάσεις και να ξαναβρείς τον εαυτό σου» μας διαβεβαίωσε! Φαίνεται όμως πως τον έχασε χωρίς να τον ξαναβρεί.



Κατανοώντας πως αυτά τα αριστουργήματα δεν τα θέλει μήτε ο Θεός μήτε ο Διάολος, αποφάσισε να κατασκευάσει έναν Τρίτο Παράδεισο για καλλιτέχνες του ύψους του και των διαστάσεων ενός πιστολέτου...

«Το σύμβολο του «Τρίτου Παραδείσου», λέει, «είναι το μαθηματικό σύμβολο του απείρου με τους δύο κύκλους, στο κέντρο των οποίων έχω τοποθετήσει έναν τρίτο κύκλο ο οποίος είναι και ο Τρίτος Παράδεισος»

Το παρόν blog των επιτυχιών των αποτυχημένων, το
cantus firmes, 

ευχαριστεί τον Πιστολάκη, γιατί καλλιτέχνες σαν κι αυτόν, δικαιώνουν την ύπαρξή του!

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να μοιραστούμε τα ίδια συναισθήματα ως φορολογούμενοι πολίτες, αν και η διαπίστωση πως πολλοί βρίσκουν τρόπο να εισπράττουν εν καιρώ κρίσης ασχολούμενοι με σκουπίδια και χαρτιά περιτυλίγματος πολύ ενθαρρυντική...

Δημήτρης Σκουρτέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου