Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Η άγνοια των Ελλήνων και οι Τουρκικές καταστροφές - ένα ονειρεμένο ζευγάρι.

Αγία Σοφία Τραπεζούντας


Αν εμείς δεν ξέρουμε την θρησκεία, την τέχνη και την παράδοσή μας πως μπορούμε να απαιτούμε από τους Τούρκους να την διαφυλάξουν;

Διαβάζω: Τουρκικό έγκλημα σε βάρος της ιστορικής βυζαντινής ελληνορθόδοξης κληρονομιάς!!!
“Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Τούρκου δημοσιογράφου Özlem Güvenli, της τουρκικής εφημερίδας Sözçü, ιστορικό ψηφιδωτό 800 ετών, πολυτίμου ιστορικής θρησκευτικής και καλλιτεχνικής αξίας, έχει καταστραφεί από τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό στην Αγία Σοφία της Τραπεζούντας, για να μπορεί να λειτουργεί σαν μουσουλμανικό τέμενος και παράλληλα να δέχεται και τουρίστες που θέλουν να την επισκεφτούν.
Το πολύτιμο αυτό ψηφιδωτό απεικονίζει τον Ιησού Χριστό στον Μυστικό Δείπνο και είναι σπάνιας τεχνοτροπίας όπως αναφέρεται. Επειδή έχει καταστραφεί, οι Τούρκοι αποφάσισαν να το καλύψουν με πέπλα ώστε να μην φαίνεται η καταστροφή που υπέστη στους επισκέπτες του ιστορικού ναού.”


foto1
Και με αυτήν την φωτογραφία...

Εδώ, στον ιστότοπο του Χειλαδάκη, γνωστού “Τουρκολόγου”


Η Αγία Σοφία Τραπεζούντας όμως δεν έχει ψηφιδωτά στους τοίχους! Τι συμβαίνει;

Η Τουρκική καταγγελία έχει ως εξής: (εδώ)

"Ο Εγιούπ Μουχτζού- πρόεδρος επιμελητηρίου αρχιτεκτόνων περιγράφει ως εξής αυτά που έγιναν στο τζαμί : Στην θέση του μουσείου υπάρχει ένα τζαμί χωρίς όμως θρησκευτική κοινότητα. Πέριξ του μουσείου άλλαξε το σχέδιο και κατασκευάστηκαν τουαλέτες και άλλες κατασκευές από μπετόν. Κάποιοι τμήματα τοίχων βάφτηκαν πράσινα. Οι ζωγραφιές στον τρούλο σκεπάστηκαν με ξύλινο παραπέτασμα. Τα μωσαϊκά στο πάτωμα κρύφτηκαν με χαλιά. Μωσαϊκά και αγιογραφίες εκατοντάδων ετών που ήταν στους τοίχους και είχαν διατηρηθεί ως τις μέρες μας καταστράφηκαν. Για να κρεμαστεί κουρτίνα ώστε να ξεχωριστεί ο χώρος για τις γυναίκες, μπήκαν καρφιά στα ιστορικά τοιχώματα"
και στα Τουρκικά


Και η φωτογραφία που παρουσιάζεται ως... τεκμηρίωση τόσο στο Τουρκικό όσο και στα Ελληνικά μπλογκ που την υιοθέτησαν, 
είναι αυτή:
Και αυτή
με λεζάντα μάλιστα “Ντροπή! Ψηφιδωτό 800 ετών έχει καταστραφεί στην Αγία Σοφία Τραπεζούντας!”



Πρόκειται όμως για μια νωπογραφία (όχι ψηφιδωτό) που παριστάνει τον Γάμο της Κανά (και όχι τον Μυστικό Δείπνο).

Τα στοιχεία και η φωτογραφία έχουν παρθεί από τον Τουρκικό τύπο, όπως είπαμε, εδώ

όπου μιλάει -όπως ήδη γράψαμε- για ψηφιδωτά στο δάπεδο του ναού -όπου δεν αναφέρεται και δεν μπορεί άλλωστε να αναφέρεται, ο Μυστικός Δείπνος, μια που τέτοια πατώματα έχουν διακοσμητικά μοτίβα.

Απλά, μια που και η φωτογραφία του "Εν Κανά Γάμου" εμφανίζεται στα Τουρκικά μπλογκ, (ένας Θεός ξέρει γιατί) οι Έλληνες "ειδικοί" δεν κατάλαβαν τι παρουσιάζει, αλλά και πέρασαν - ή παρουσίασαν  την σύνθεση για ...ψηφιδωτό.   

Τέλος πάντων, την υιοθέτησαν, της έβαλαν και το απαραίτητο αλατοπίπερο, και την δημοσίευσαν.
Και αναρωτιέμαι:
Αν εμείς δεν ξέρουμε την θρησκεία και την παράδοσή μας πως μπορούμε να απαιτούμε από τους Τούρκους να την διαφυλάξουν;


Σε αυτό το βίντεο βλέπουμε μερικές από τις τοιχογραφίες της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, καθώς και τις Τουρκικές “παρεμβάσεις”-αμίμητο το πράσινον το φως το φωσφορίζον -αλλά “ψηφιδωτά” δεν θα δούμε...
Φυσικά, τα "πέπλα" του Χειλαδάκη δεν μπήκαν "ώστε να μην φαίνεται η καταστροφή" όπως γράφει, αλλά για να μην φαίνονται ανθρωπομορφικές παραστάσεις μέσα στο αυτοσχέδιο τζαμί

Trabzon Ayasofya Müzesi Gezi (Hagia Sophia)



Βεβαίως, αυτή η ιστορία έχει ξεκινήσει το 2013, όπως διαβάζουμε στο "Βήμα"


“Με κουρτίνες και χαλιά κάλυψαν οι τουρκικές Αρχές τις ανεκτίμητης αξίας βυζαντινές τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, προκειμένου να λειτουργήσει ο ναός ως τέμενος.
Η βυζαντινή εκκλησία, που χρονολογείται από την εποχή των Κομνηνών, λειτουργούσε από το 1961 ως μουσείο. Πρόσφατα, η δικαιοδοσία του ναού μεταβιβάστηκε με δικαστική απόφαση από το υπουργείο Τουρισμού στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, το οποίο με τη σειρά του αποφάσισε την επαναλειτουργία του ως τζαμί, έπειτα από περίπου μισό αιώνα.

Η πρώτη προσευχή έγινε προ ημερών, αφού τα ψηφιδωτά του δαπέδου καλύφθηκαν με χαλιά και οι εικονογραφίες στους τοίχους με σύστημα κουρτινών. Όπως υποστήριξε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Βακούφιων, Μαζχάρ Γιλντιρίμχαν, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει πλέον η Αγία Σοφία, δεν καρφώθηκε ούτε ένα καρφί και δεν προκλήθηκε στο μνημείο η παραμικρή ζημιά.

Η απόφαση ωστόσο των τουρκικών Αρχών για τη μετατροπή του μουσείου σε τζαμί προκάλεσε αντιδράσεις σε κύκλους προοδευτικών ακαδημαϊκών. Ο Ενγκίν Ακγιουρεκ, καθηγητής Βυζαντινής Τέχνης του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν ότι με την απόφαση της αυτή «συνεχίζει» την Άλωση της Τραπεζούντας και δείχνει ότι δεν ανέχεται τη διαφορετικότητα. Ο ίδιος επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα κτίσμα που είναι παγκοσμίως γνωστό και πως μαζί με τη Μονή Σουμελά αποτελούν τα δύο σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη περίπτωση τα τελευταία χρόνια που οι τουρκικές Αρχές μετατρέπουν έναν ιστορικό βυζαντινό ναό από μουσείο σε τζαμί. Προηγήθηκε ο ναός της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Βιθυνίας, όπου συνεκλήθη το 787μΧ η Ζ’ Οικουμενική Σύνοδος.”


2 σχόλια: