Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Διαγωνισμός της Εθνικής Τράπεζας. Υπέρ ή κατά των νέων καλλιτεχνών;





Καλλιτεχνικό διαγωνισμό προκηρύσσει η Εθνική Τράπεζα.
Δικαίωμα συμμετοχής έχει κάθε καλλιτέχνης, απόφοιτος Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ή με αποδεδειγμένη καλλιτεχνική δραστηριότητα, και ηλικία έως 40 ετών.
(περισσότερα θα δείτε εδώ)

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα, ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε: “στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της” …  “για να υποστηρίξει τη νέα γενιά των Ελλήνων καλλιτεχνών.”
Δεν θα το έλεγα.
Τέτοιου τύπου διαγωνισμοί είναι, τελικά, προς όφελος των πιο ηλικιωμένων, και συνεπώς κατά τεκμήριο καταξιωμένων καλλιτεχνών.
Ο νικητής, θα είναι πάντα ένας νέος και μη καταξιωμένος καλλιτέχνης, εξ ορισμού.
Αν όμως ο διαγωνισμός ήταν ανοιχτός σε όλες τις ηλικίες, οι “καταξιωμένοι” θα ήταν υποχρεωμένοι να συγκριθούν με τους νεώτερους, πλευρό με πλευρό.
Να συγκριθούν χωρίς να έχουν σαν όπλο τις κατασκευασμένες ή μη καριέρες τους, χωρίς τα φιλικά μέσα ενημέρωσης και ιστότοπους να τους υποστηρίζουν, και χωρίς τον στρατό των πληρωμένων ή μη κριτικών που τους προωθούν και τους διαφημίζουν με μεγαλοστομίες και ψεύδη.
Ετσι, θα έπρεπε να αποδείξουν πως εξακολουθούν να είναι πραγματικοί δημιουργοί με το έργο τους, που συνεχίζεται, και όχι με την φήμη τους.
Να αποδείξουν πως δεν στηρίζονται απλά σε ένα κοινό και μια πελατεία που τους ακολουθούν από συνήθεια ή και από μόδα ή από παραπληροφόρηση.

Μια τέτοια περίπτωση εξετάσαμε στην σελίδα μας στο facebook και σύντομα θα την δώσουμε συγκεντρωτικά και εδώ.
Σε μια ζωντανή σύγκριση καλλιτεχνικών έργων, φαίνονται πολλά. Πάρα πολλά. Ακόμα και αν ο νέος καλλιτέχνης υστερήσει μπροστά σε έναν πραγματικά άξια αναγνωρισμένο και πεπειραμένο ομότεχνό του, το μάθημα που θα πάρει θα είναι ανεκτίμητο, μακροπρόθεσμα.
Πάντα ήμουν υπέρ των διαγωνισμών και των ομαδικών εκθέσεων. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και εδώ αρνητικά ή πως δεν αποκλείονται και εδώ παρατράγουδα.
Αλλά σε μια τέτοια έκθεση, μια μουτζούρα θα φαίνεται πάντα μουτζούρα…
Και πάντα από αυτούς τους διαγωνισμούς απουσιάζουν κατά κανόνα οι καταξιωμένοι. Μερικοί από όσους το τόλμησαν, γελοιοποιήθηκαν, άλλωστε.

Τώρα, θα απουσιάσουν με την ...ευχή της Τράπεζας.

Από μεγαλοψυχία ή από φόβο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου