Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Ποιος κρύβεται πίσω από τον διορισμό ξένου Διευθυντή στο Μπενάκη. Μέρος δεύτερο.

Το παρόν είναι συνέχεια και ολοκλήρωση της έρευνας που έγινε για τον διορισμό του νέου διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Ολιβιέ Ντεκότ.
(Τι και ποιος κρύβεται πίσω από τον διορισμό ξένου Διευθυντή στο Μπενάκη;) (εδώ)
Παραθέτω στην συνέχεια μια σειρά δημοσιεύματα από τα οποία προκύπτει πως ο γιος της Προέδρου της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, της Αιμιλίας Καλλιγά - Γερουλάνου, η οποία ευχαρίστησε επίσημα την εταιρεία Egon Zehnder για την συμμετοχή της στην εκλογή του νέου Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, ο Παύλος Γερουλάνος, πρώην υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, συνεργαζόταν επί έτη με αυτήν την εταιρεία, και όχι σε θέματα πολιτισμού, δυστυχώς.
Ο Γερουλάνος, λοιπόν, όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα, είναι φίλος του αντιπροσώπου της εταιρείας Egon Zehnder στην Ελλάδα, Ανδρέα Γαβριηλίδη., εταιρεία στην οποία είχε εργαστεί παλιότερα και ο ίδιος ο Παύλος Γερουλάνος.
Μάλιστα η συνεργασία τους ήταν τόσο στενή που καταγγέλθηκαν και σχετικά σκάνδαλα, καθώς επίσης καταγγέλθηκε και η συνεχής επέμβαση της Egon Zehnder  -δηλαδή του Γαβριηλίδη, στις επιλογές των στελεχών των Ελληνικών επιχειρήσεων.
Με ενδιαφέρει κυρίως η τεκμηρίωση, μέσω αυτών των δημοσιευμάτων, της στενής συνεργασίας (και φιλίας) Γερουλάνου - Γαβριηλίδη, η οποία ήταν ο κύριος παράγοντας της παρέμβασης της Egon Zehnder στην επιλογή του Ολιβιέ Ντεκότ ως διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη.
Είναι λυπηρό, λοιπόν, προσωπικές φιλίες και προσωπικά συμφέροντα να είναι αυτά που υποκίνησαν το μοναδικό στην Ελληνική Ιστορία γεγονός, να διευθύνεται ένα Ελληνικό Μουσείο από ένα ξένο.
Δείτε εδώ περισσότερα, στο αρχικό άρθρο.


Παραθέτω τα σχετικά δημοσιεύματα και τις πηγές τους.
Βιογραφικά.
(Από την Βικιπαίδεια)
Αιμιλία Καλλιγά - Γερουλάνου
Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι κόρη του Παύλου Καλλιγά, συνεργάτη[2] του Ελευθερίου Βενιζέλου, και της Ειρήνης Μπενάκη. Από την πλευρά του πατέρα της είναι δισέγγονη του Παύλου Καλλιγά και ανηψιά του Μαρίνου Καλλιγά ενώ από την πλευρά της μητέρας της εγγονή του Αντώνη Μπενάκη και δισέγγονη του Εμμανουήλ Μπενάκη. Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε[3] στην Φιλοσοφικη Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε δίπλα στον βυζαντινολόγο Μανόλη Χατζηδάκη για την βυζαντινή έκθεση του 1964 στο Ζάππειο και στη συνέχεια στο Μουσείο Μπενάκη, το οποίο είχε ιδρύσει ο παππούς της, Αντώνης Μπενάκης. Εκεί οργάνωσε το πρώτο φωτογραφικό αρχείο στην Ελλάδα. Προήχθη στην θέση της αναπληρώτριας διευθύντριας], το 2000 έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου και το 2005 πρόεδρος αυτού, θέση στην οποία παραμένει μέχρι σήμερα. Είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Αθηνών με την παράταξη Αντώνη Τρίτση.
Κατοικεί[2] στην Αθήνα. Είναι παντρεμένη με τον Μαρίνο Γερουλάνο και έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Γιος της είναι ο Παύλος Γερουλάνος.


Ο Παύλος Γερουλάνος (1966) είναι Έλληνας πολιτικός. Υπήρξε Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού, ενώ εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 2009, κατέχοντας την 5η θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Τοποθετήθηκε στην Κυβέρνηση Παπανδρέου του 2009στη θέση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας, θέση που διατήρησε και στην μετέπειτα Κυβέρνηση Παπαδήμου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι γιος του Μαρίνου Γερουλάνου, Αυλάρχη της βασίλισσας Άννας Μαρίας, και της Αιμιλίας Καλλιγά, αρχαιολόγου και προέδρου του Μουσείου Μπενάκη. Νονοί του είναι οι θείοι του Παύλος και Ανδρέας Καλλιγάς. Από την πλευρά του πατέρα του είναι δισέγγονος του Μαρίνου Γερουλάνου ενώ απο την πλευρά της μητέρας του, δισέγγονος του Πέτρου Καλλιγά και του Αντώνη Μπενάκη καθώς και τρισέγγονος των Εμμανουήλ Μπενάκη και Παύλου Καλλιγά. Φοίτησε στο ελληνικό κολλέγιο του Λονδίνου. Σπούδασε ιστορία στο Κολλέγιο Ουίλιαμς και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου MIT.[1] Εργάστηκε ως οικονομικός διευθυντής στην Photoelectron Corporation και στις τράπεζες Alpha Finance και Barclays και με την επιστροφή του στην Ελλάδα ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση ιχθυοτροφείων στην Κεφαλονιά.
Η πρώτη του ανάμειξη με την πολιτική ήταν στις βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας ως συνεργάτης του βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Γκρέβιλ Τζάνερ.
Το 1999 έγινε συνεργάτης του τότε υπουργού εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέουκαι στη συνέχεια Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού. Το 2006 ανέλαβε τη διεύθυνση του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τον Μάρτιο του 2008 έγινε γραμματέας του τομέα επικοινωνίας του κόμματος. Στιςβουλευτικές εκλογές του 2009 κατείχε την πέμπτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και εξελέγη βουλευτής.
Με τον σχηματισμό της κυβέρνηση Παπανδρέου διορίστηκε υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, ενώ διατήρησε την θέση του και στην Κυβέρνηση Παπαδήμου.
Στις 17 Φεβρουαρίου 2012 έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, με αφορμή ένοπλη ληστεία στο παλαιό αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας, το δεύτερο περιστατικό κλοπής σε μουσείο της χώρας μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, καθώς είχε προηγηθεί η κλοπή 2 πινάκων ζωγραφικής και ενός χαρακτικού από την Εθνική Πινακοθήκη, στις αρχές Ιανουαρίου 2012. Η παραίτησή του δεν έγινε δεκτή.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2012 απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής.
ου διατήρησε και στην μετέπειτα Κυβέρνηση Παπαδήμου.
Συνεχίζουμε... Από εδώ:
Tvxs
Για σκάνδαλο Γερουλάνου-Σπανουδάκη (ΟΠΑΠ) κάνει λόγο η Ελευθεροτυπία
Ντοκουμέντο που επικαλείται η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία φέρει την εταιρεία Egon Zehnder, στην οποία εργαζόταν ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος πριν εισέλθει στην πολιτική, έλαβε αμοιβή αρκετών χιλιάδων ευρώ από τον ΟΠΑΠ το 2010, παρέχοντας υπηρεσίες εξεύρεσης ανώτατων στελεχών. Ο υπουργός αναγνώρισε ότι η εν λόγω εταιρεία πράγματι συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής στελεχών σε φορείς αρμοδιότητάς του (ΟΠΑΠ, ΕΡΤ, ΟΔΙΕ κ.λπ.), υποστηρίζοντας ωστόσο πως αυτή είναι αμισθί.
Η εφημερίδα φέρεται να έχει στην κατοχή της ένα τιμολόγιο, με ημερομηνία έκδοσης 23 Ιουλίου 2010, που πιστοποιεί τη σχέση ανταμοιβής ΟΠΑΠ-Egon Zehnder International του Α. Γαβριηλίδη αφού αναφέρει το ποσό των 49.200 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%). Η πληρωμή του τιμολογίου εγκρίθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2010 από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ Γιάννη Σπανουδάκη, όπως αναγράφεται στο σχετικό έγγραφο (ο Γ. Σπανουδάκης έχει λάβει δικαιοδοσία από το διοικητικό συμβούλιο να υπογράφει δαπάνες μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ εκάστη).
Η εφημερίδα αναφέρει πως για την επιλογή της εταιρείας δεν έγινε διαγωνισμός ούτε και η έγκριση της ανωτέρω δαπάνης πέρασε από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού ενώ επισημαίνει πως ο Γ. Σπανουδάκης τοποθετήθηκε στη θέση αυτή από τους κ.κ. Γερουλάνο και Γαβριηλίδη.
Ο ΟΠΑΠ απάντησε στις ερωτήσεις της εφημερίδας ότι «υπηρεσίες εξεύρεσης στελεχών παρέχουν διαχρονικά αρκετές εξειδικευμένες εταιρείες μεταξύ των οποίων και η Egon Zehnder International...», ότι «η συγκεκριμένη εταιρεία έχει προτείνει κατά το παρελθόν σημαντικά στελέχη της ΟΠΑΠ Α.Ε.» και τέλος ότι «είναι επόμενο οι εταιρείες αυτές να αμείβονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν», επιβεβαιώνοντας τη σχέση ανταμοιβής.
Και ο πρώην πρόεδρος του ΟΔΙΕ, Δημήτρης Σεφτελής με συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα είχε αποκαλύψει ότι, πριν γίνει η τοποθέτησή του στον ΟΔΙΕ, συναντήθηκε με τον κ. Γαβριηλίδη στα γραφεία της Egon Zehnder στο Μαρούσι, μετά από οδηγίες που έλαβε από το υπουργείο Πολιτισμού. Μέχρι τότε υπήρχε απλώς η φημολογία ότι η εταιρεία εμπλέκεται στη διαδικασία του opengov. Μετά τη συνέντευξη, ο υπουργός Πολιτισμού παραδέχθηκε την εμπλοκή του πρώην εργοδότη του Α. Γαβριηλίδη όμως αρνήθηκε πως υπήρχε αμοιβή, υποστηρίζοντας πως οι υπηρεσίες παρέχονταν δωρεάν.
«Οι πελάτες μας είναι κυρίως οργανισμοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Στο παρελθόν είχαμε αναλάβει αρκετές δουλειές, κυρίως από τα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών, στα οποία ανήκουν οι περισσότερες ΔΕΚΟ. Από τότε που άλλαξε η κυβέρνηση όμως, η προσφορά μας είναι σε εθελοντική βάση. Δεν έχουμε αναλάβει κανένα έργο επ' αμοιβή στο Δημόσιο. Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που περνάει ο τόπος και προσπαθούμε να βοηθήσουμε» είχε δηλώσει στην εφημερίδα ο ίδιος ο δ/σ της Egon Zehnder, Α. Γαβριηλίδης.
Το θέμα είχε φτάσει και στο Κοινοβούλιο, όταν ο βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Νικολόπουλος κατέθεσε ερώτηση για τη σχέση του υπουργού Πολιτισμού με την Egon Zehnder και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την επιλογή στελεχών. Ο υπουργός Πολιτισμού απάντησε στις 11 Φεβρουαρίου 2011 ότι «στη νέα περίοδο το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και όσους ανθρώπους θέλουν να προσφέρουν με οποιονδήποτε τρόπο στο δύσκολο έργο της ανασύστασης της χώρας. Χρησιμοποιεί έτσι και τις αμισθί υπηρεσίες ανθρώπων σε πολλές περιπτώσεις» και συνεχίζει αναφέροντας ότι «μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και ο Ανδρέας Γαβριηλίδης, που δέχθηκε να προσφέρει αμισθί τις υπηρεσίες του».


ΠΛΟΗΓΟΣ/PLOIGOS

Η EGON ZEHNDER ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ...
Αποκάλυψη: To κλαμπ των «golden boys» και ο Παύλος Γερουλάνος
Δημοσίευση 18/01/2011 13:14 Ανανέωση 18/01/2011 14:20
Το περίφημο opengov φαίνεται ότι περνά τουλάχιστον σε ότι αφορά στους φορείς που εποπτεύει ή έχει επιρροή ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος από την Egon Zehnder. Μια πολυεθνική εταιρία με παρουσία σε 55 χώρες η οποία ειδικεύεται στο head hunting.
Μια εταιρία που δεν εμφανίστηκε χθες στην Ελλάδα αλλά έχει μακροχρόνια παρουσία με γνωστές και άγνωστες τοποθετήσεις στελεχών σε κορυφαίες ελληνικές εταιρίες.


Ουσιαστικά πρόκειται για μια εταιρία που διακινεί golden boys και στην οποία κατά το παρελθόν έχει εργαστεί ο κ. Παύλος Γερουλάνος που είναι προσωπικός φίλος με τον εκπρόσωπο της εταιρίας στην Ελλάδα κ. Ανδρέα Γαβριηλίδη. Φαίνεται όμως ότι η σχέση του Υπουργού με την Egon δεν περιορίζεται στη σχέση με Γαβριηλίδη αλλά φτάνει μέχρι τον επικεφαλής και ιδρυτή της εταιρίας.
Οι δηλώσεις του κ. Νίκου Μουρκογιάννη που τοποθετήθηκε στη θέση του Προέδρου της Λυρικής σκηνής στην εφημερίδα Καθημερινή στις 31 Οκτωβρίου είναι εξόχως αποκαλυπτικές.
Ο κ. Μουρκογιάνης ισχυρίστηκε ότι η πρόταση για τη Λυρική δεν έγινε από τον κ. Γερουλάνο αλλά από τον ίδιο τον Egon Zehnder. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο Egon Zehnder του είπε πως «Ο υπουργός που πάει να την κλείσει (σ.σ.: τη Λυρική) είναι τέως υπάλληλός μου και είπα να μην τολμήσει να το κάνει διότι ο καλύτερος restructuring consultant (σ.σ.: σύμβουλος ανασυγκρότησης) στον κόσμο είναι Έλληνας και μπορεί να τη σώσει σε μια εβδομάδα». «Τότε δέχθηκα τηλεφώνημα από τον κύριο Γερουλάνο».
Βέβαια η Egon δεν έχει σχέση μόνο με το δημόσιο (από το οποίο σημειωτέον δεν αμοίβεται για τις υπηρεσίες της, παρά το γεγονός ότι άνετα θα μπορούσε να είχε σημαντικά κέρδη) αλλά και τον ιδιωτικό τομέα η οποία όμως φαίνεται να έχει τη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων.
Είναι η εταιρία που βρήκε τον Ν. Σοφοκλέους για να αντικαταστήσει τον Γ. Κορωνιά στη Vodafone και να τον προτείνει ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΑΠ.
Επίσης πρότεινε τον Σωκράτη Κομινάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Wind Hellas και στη συνέχεια τον Ν. Ζαρκαλή στην ίδια θέση, όταν ο Σ. Κομινάκης αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Επίσης, ήταν τον Γιάννη Σπανουδάκη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στον ΟΠΑΠ αλλά και του κ. Σεφτελή που απομακρύνθηκε βιαίως από τον ΟΔΙΕ προχωρώντας βαριές καταγγελίες για την τακτική του περιβάλλοντος Γερουλάνου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Γερουλάνος μέχρι πρόσφατα αρνείτο ότι είχε ρόλο η Egon στην επιλογή στελεχών αλλά πλέον μιλά και το περιβάλλον του για ανιδιοτελή βοήθεια πράγμα που εγείρει σωρεία ερωτημάτων. Όπως για παράδειγμα πως μπορεί κάποιος να μιλά για ανιδιοτελή βοήθεια όταν στην ουσία συστηματικά προωθεί στελέχη σε κορυφαίες θέσεις και κατά συνέπεια το λιγότερο ασκεί επιρροή πάνω τους.
Αξίζει να σημειωθεί οτι ο Α. Γαβριηλίδης, αφεντικό της Egon Zehnder στην Ελλάδα ήταν συνέταιρος με τον επίσης Κύπριο Ν. Σοφοκλέους (Vodafone και ΟΠΑΠ), στην «Tefkros Κτηματικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε.». Κατείχαν από 33,33% των μετοχών της ο καθένας. Το υπόλοιπο 33,33% ήταν στην κατοχή της «Gohan Hendrik Van Heyningen Nanninga», αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Στο διοικητικό συμβούλιο της «Tefkros» οι μέτοχοι είχαν τοποθετήσει ως μέλος τον Σ. Κομινάκη, ο οποίος στη συνέχεια προωθήθηκε από την Egon Zehnder στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ΤΙΜ (σημερινή Wind Hellas). Όταν αποχώρησε ο Σ. Κομινακης από τη WIND αντικαταστάθηκε από τον Ν. Ζαρκαλή, προερχόμενο από την Hellas Online συμφερόντων Vodafone (Ν. Σοφοκλέους) και Intracom (Σ. Κόκκαλης). Όταν έφυγε ο Ν. Ζαρκαλής από την HOL, αντικαταστάτης του ήταν ο Αντώνης Κεραστάρης. Ο τελευταίος τοποθετήθηκε προσφάτως από τον Π. Γερουλάνο μέλος στο δ.σ. του ΕΟΤ.
Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο των σχέσεων μεταξύ των στελεχών της Egon Zehnder είναι ο αδελφός του Α. Γαβριηλίδη, Γιάννης, είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της Wind και προσφάτως μάλιστα αναβαθμίστηκε αναφερόμενος αποκλειστικά στο διευθύνοντα σύμβουλο Νάσο Ζαρκαλή που επίσης ήταν επιλογή Egon.
Τελευταία επιλογή της Egon Zehnder ήταν ο Αλέξανδρος Χατζόπουλος, που είναι και ένας από τους λογογράφους του πρωθυπουργού. Διορίστηκε χωρίς καμία διαδικασία και χωρίς αυτό να ανακοινωθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Ο κ. Χατζόπουλος είναι μόλις 33 ετών δικηγόρος χωρίς εμπειρία σε θέματα κεφαλαιαγοράς. Είναι όμως και αδελφός της Κατερίνας Χατζοπούλου, της διευθύντριας του γραφείου του Παύλου Γερουλάνου, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο καταγγελιών για τις πρακτικές που ακολούθησε στον ΟΔΙΕ από τον αποπεμφθέντα Πρόεδρο κ Σεφτελή. Η προώθηση Χατζόπουλου όμως έφερε την πρώτη ήττα της Egon Zehnder και του γραφείου του κ. Γερουλάνου καθώς μόλις αποκαλύφθηκε η διαδικασία τοποθέτησης υπέρβαλε σήμερα την παραίτησή του για λόγους … ευθιξίας.


Δεν είναι αμισθί οι υπηρεσίες της Egon Zehnder

TΡIΤΗ, ΟΚΤΩΒΡΙΟY 1, 2013
ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα – «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»). Ο ΟΠΑΠ, πλήρωσε 49.200 ευρώ στην Egon Zehnder του Ανδρέα Γαβριηλίδη, παρότι ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, ανέφερε πως η συγκεκριμένη εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες αμισθί, σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».
Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε το δημοσίευμα
ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα – «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»). Ο ΟΠΑΠ, πλήρωσε 49.200 ευρώ στην Egon Zehnder του Ανδρέα Γαβριηλίδη, παρότι ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, ανέφερε πως η συγκεκριμένη εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες αμισθί, σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».
Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε το δημοσίευμα, η Egon Zehnder, εις την οποία εργαζόταν ο κ. Γερουλάνος, πριν εισέλθει στην πολιτική, έλαβε αμοιβή από τον ΟΠΑΠ το 2010, παρέχοντας υπηρεσίες εξεύρεσης ανώτατων στελεχών.
Πρόσθετε δε, ότι ο Υπουργός αναγκάστηκε μετά από παλαιότερα δημοσιεύματα της «Κ.Ε.» να παραδεχθεί ότι η εν λόγω εταιρεία ναι μεν συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής στελεχών σε φορείς αρμοδιότητάς του (ΟΠΑΠ, ΕΡΤ, ΟΔΙΕ κ.λπ.), αλλά οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν.
«Δεν μπήκε καν στον κόπο να διευκρινίσει ότι η εταιρεία πληρώνεται όχι από το υπουργείο αλλά από τον ΟΠΑΠ, δηλαδή τη μεγαλύτερη εταιρεία που εποπτεύει ο ίδιος», υπογράμμιζε το δημοσίευμα, που παρουσίαζε έγγραφο για τη σχέση ανταμοιβής ΟΠΑΠ-Egon Zehnder International.
Πρόκειται για ένα τιμολόγιο με ημερομηνία έκδοσης 23 Ιουλίου 2010. Πόσα χρήματα κόστισε η εξεύρεση ενός ανώτατου στελέχους; Ούτε λίγο ούτε πολύ 49.200 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%). Με άλλα λόγια, ο ΟΠΑΠ πλήρωσε 16,7 εκατ. δραχμές για να βρει ένα υψηλόβαθμο στέλεχος. Η πληρωμή του τιμολογίου εγκρίθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2010 από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ Γιάννη Σπανουδάκη, όπως αναγράφεται στο σχετικό έγγραφο. Για την επιλογή της εταιρείας δεν έγινε διαγωνισμός. Ούτε η έγκριση της δαπάνης πέρασε από το διοικητικό συμβούλιο. Η δαπάνη εγκρίθηκε από τον ίδιο τον Γ. Σπανουδάκη, ο οποίος έχει λάβει δικαιοδοσία από το διοικητικό συμβούλιο να υπογράφει δαπάνες μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ εκάστη.
«Μια λεπτομέρεια με σημασία είναι ότι και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Γιάννης Σπανουδάκης, τοποθετήθηκε στη θέση αυτή από το ίδιο δίδυμο, των κ.κ. Γερουλάνου-Γαβριηλίδη», σημείωνε η «Κ.Ε.», συμπληρώνοντας ότι επικοινώνησε με τον ΟΠΑΠ και έθεσε ερωτήσεις σχετικές με την αμοιβή της Egon Zehnder, εάν υπάρχουν άλλα τιμολόγια και ποιο στέλεχος αφορά η συγκεκριμένη αμοιβή.
Ο ΟΠΑΠ απάντησε ότι «υπηρεσίες εξεύρεσης στελεχών παρέχουν διαχρονικά αρκετές εξειδικευμένες εταιρείες μεταξύ των οποίων και η Egon Zehnder International…, ότι ‘η συγκεκριμένη εταιρεία έχει προτείνει κατά το παρελθόν σημαντικά στελέχη της ΟΠΑΠ Α.Ε.’ και τέλος ότι ‘είναι επόμενο οι εταιρείες αυτές να αμείβονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν’».
Το δημοσίευμα υπογράμμιζε ότι «ο ρόλος της Egon Zehnder και του επικεφαλής της Ανδρέα Γαβριηλίδη (διευθύνοντος συμβούλου), δηλαδή του πρώην αφεντικού του κ. Γερουλάνου, ως προς τη συμμετοχή τους στην αξιολόγηση στελεχών σε φορείς αρμοδιότητας του Υπουργού, αποκαλύφθηκε με τη συνέντευξη που έδωσε στην ‘Κ.Ε.’, ο πρώην πρόεδρος του ΟΔΙΕ, Δημήτρης Σεφτελής. Ο κ. Σεφτελής αποκάλυψε ότι, πριν γίνει η τοποθέτησή του στον ΟΔΙΕ, συναντήθηκε με τον κ. Γαβριηλίδη στα γραφεία της Egon Zehnder στο Μαρούσι, μετά από οδηγίες που έλαβε από το υπουργείο Πολιτισμού. Μέχρι τότε υπήρχε απλώς η φημολογία ότι η εταιρεία εμπλέκεται στη διαδικασία του opengov».
Κατέληγε δε υπενθυμίζοντας ότι στις 19 Δεκεμβρίου 2010, εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου του υπουργείου δήλωσε στην «Κ.Ε.» ότι: «Εχουμε τη δυνατότητα να απευθυνόμαστε στους κορυφαίους της αγοράς, όπως είναι η Egon Zehnder, προκειμένου να μας παρέχουν κάποιες συμβουλές». Στην ερώτηση για την αμοιβή της εταιρείας, η απάντηση είναι ότι οι όποιες υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν.
Το ίδιο υποστήριξε και ο πρόεδρος της Egon Zehnder, αναφέροντας στην «Κ.Ε.»: «Οι πελάτες μας είναι κυρίως οργανισμοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Στο παρελθόν είχαμε αναλάβει αρκετές δουλειές, κυρίως από τα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών, στα οποία ανήκουν οι περισσότερες ΔΕΚΟ. Από τότε που άλλαξε η κυβέρνηση όμως, η προσφορά μας είναι σε εθελοντική βάση. Δεν έχουμε αναλάβει κανένα έργο επ’ αμοιβή στο Δημόσιο. Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που περνάει ο τόπος και προσπαθούμε να βοηθήσουμε»

Και από το
Palo και το Οδόφραγμα
Πέφτουν κορμιά για τον ΟΠΑΠ που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί(;)>
Νίκος Σοφοκλέους και Σωκράτης Κομινάκης της "σχολής" Εgon Zehnder (Α. Γαβριηλίδης), οι φιλόδοξοι μνηστήρες.


Παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός ο Κομινάκης


Αναρωτιέται κανείς γιατί όλη αυτή η πρεμούρα για το ποιος θα πάει να διοικήσει τον ΟΠΑΠ, τη στιγμή που ο Οργανισμός πρόκειται να αποκρατικοποιηθεί. Η μήπως άλλαξαν τα πλάνα της κυβέρνησης Σαμαρά, μετά την αρνητική άποψη που εξέφρασε ο Γιάννης Ιωαννίδης , ο οποίος υποστηρίζει να παραμείνει ως έχει ο ΟΠΑΠ κάνοντας ευτυχισμένο τον πρώην εργοδότη του στον Ολυμπιακό. Γιατί πέφτουν κορμιά και ακούγονται ονόματα μανατζαρέων, οι οποίοι στο κάτω κάτω είναι υποδεέστεροι του Σπανουδάκη; Σειρά λοιπόν σήμερα, για τα καλλιστεία των μνηστήρων του ΟΠΑΠ, έχουν τα ονόματα των κ.κ Νίκου Σοφοκλέους και Σωκράτη Κομινάκη-αντίστοιχες φωτό. Υπήρξαν αντίστοιχα επικεφαλής των Vodafone και Wind, ενώ προέρχονται από την περίφημη σχολή (Egon Zehnder) του κολλητού του Γερουλάνου, Ανδρέα Γαβριηλίδη.


Σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του Χρήστου Ιωάννου στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» ο Α. Γαβριηλίδης, αφεντικό της Egon Zehnder στην Ελλάδα ήταν συνέταιρος με τον επίσης Κύπριο Ν. Σοφοκλέους (Vodafone ), στην «Tefkros Κτηματικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε.». Κατείχαν από 33,33% των μετοχών της ο καθένας. Το υπόλοιπο 33,33% ήταν στην κατοχή της «Gohan Hendrik Van Heyningen Nanninga», αγνώστων λοιπών στοιχείων. Στο διοικητικό συμβούλιο της «Tefkros» οι μέτοχοι είχαν τοποθετήσει ως μέλος τον Σ. Κομινάκη, ο οποίος στη συνέχεια προωθήθηκε από την Egon Zehnder στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ΤΙΜ (σημερινή Wind Hellas). Οταν αποχώρησε ο Σ. Κομινακης από τη WIND αντικαταστάθηκε από τον Ν. Ζαρκαλή, προερχόμενο από την Hellas Online συμφερόντων Vodafone (Ν. Σοφοκλέους) και Intracom (Σ. Κόκκαλης). Προφανώς το open gov του ΓΑΠ φιλοδοξεί να συνεχίσει επάξια η νέα συγκυβέρνηση με τον Κουβέλη ως φερετζέ στα παιγνίδια της διαπλοκής.

Και από εδώ:

To κλαμπ των «golden boys» και ο Παύλος Γερουλάνος
Το περίφημο opengov φαίνεται ότι περνά τουλάχιστον σε ότι αφορά στους φορείς που εποπτεύει ή έχει επιρροή ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος από την Egon Zehnder. Μια πολυεθνική εταιρία με παρουσία σε 55 χώρες η οποία ειδικεύεται στο head hunting. Μια εταιρία που δεν εμφανίστηκε χθες στην Ελλάδα αλλά έχει μακροχρόνια παρουσία με γνωστές και άγνωστες τοποθετήσεις στελεχών σε κορυφαίες ελληνικές εταιρίες.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια εταιρία που διακινεί golden boys και στην οποία κατά το παρελθόν έχει εργαστεί ο κ. Παύλος Γερουλάνος που είναι προσωπικός φίλος με τον εκπρόσωπο της εταιρίας στην Ελλάδα κ. Ανδρέα Γαβριηλίδη. Φαίνεται όμως ότι η σχέση του Υπουργού με την Egon δεν περιορίζεται στη σχέση με Γαβριηλίδη αλλά φτάνει μέχρι τον επικεφαλής και ιδρυτή της εταιρίας Οι δηλώσεις του κ. Νίκου Μουρκογιάννη που τοποθετήθηκε στη θέση του Προέδρου της Λυρικής σκηνής στην εφημερίδα Καθημερινή στις 31 Οκτωβρίου είναι εξόχως αποκαλυπτικές.
Ο κ. Μουρκογιάνης ισχυρίστηκε ότι η πρόταση για τη Λυρική δεν έγινε από τον κ. Γερουλάνο αλλά από τον ίδιο τον Egon Zehnder. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο Egon Zehnder του είπε πως «Ο υπουργός που πάει να την κλείσει (σ.σ.: τη Λυρική) είναι τέως υπάλληλός μου και είπα να μην τολμήσει να το κάνει διότι ο καλύτερος restructuring consultant (σ.σ.: σύμβουλος ανασυγκρότησης) στον κόσμο είναι Έλληνας και μπορεί να τη σώσει σε μια εβδομάδα». «Τότε δέχθηκα τηλεφώνημα από τον κύριο Γερουλάνο».
Βέβαια η Egon δεν έχει σχέση μόνο με το δημόσιο (από το οποίο σημειωτέων δεν αμείβεται για τις υπηρεσίες της, παρά το γεγονός ότι άνετα θα μπορούσε να είχε σημαντικά κέρδη) αλλά και τον ιδιωτικό τομέα η οποία όμως φαίνεται να έχει τη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων.
Είναι η εταιρία που βρήκε τον Ν. Σοφοκλέους για να αντικαταστήσει τον Γ. Κορωνιά στη Vodafone και να τον προτείνει ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΑΠ.
Επίσης πρότεινε τον Σωκράτη Κομινάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Wind Hellas και στη συνέχεια τον Ν. Ζαρκαλή στην ίδια θέση, όταν ο Σ. Κομινάκης αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Επίσης, ήταν τον Γιάννη Σπανουδάκη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στον ΟΠΑΠ αλλά και του κ. Σεφτελή που απομακρύνθηκε βιαίως από τον ΟΔΙΕ προχωρώντας βαριές καταγγελίες για την τακτική του περιβάλλοντος Γερουλάνου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Γερουλάνος μέχρι πρόσφατα αρνείτο ότι είχε ρόλο η Egon στην επιλογή στελεχών αλλά πλέον μιλά και το περιβάλλον του για ανιδιοτελή βοήθεια πράγμα που εγείρει σωρεία ερωτημάτων. Όπως για παράδειγμα πως μπορεί κάποιος να μιλά για ανιδιοτελή βοήθεια όταν στην ουσία συστηματικά προωθεί στελέχη σε κορυφαίες θέσεις και κατά συνέπεια το λιγότερο ασκεί επιρροή πάνω τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της Egon Zehnder στην Ελλάδα ήταν συνέταιρος με τον (Vodafone και ΟΠΑΠ), στην «Tefkros Κτηματικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε.». Κατείχαν από 33,33% των μετοχών της ο καθένας. Το υπόλοιπο 33,33% ήταν στην κατοχή της «Gohan Hendrik Van Heyningen Nanninga» για την οποία δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες.
Στο διοικητικό συμβούλιο της «Tefkros» οι μέτοχοι είχαν τοποθετήσει ως μέλος τον Σ. Κομινάκη, ο οποίος στη συνέχεια προωθήθηκε από την Egon Zehnder στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ΤΙΜ (σημερινή Wind Hellas). Όταν αποχώρησε ο Σ. Κομινακης από τη WIND αντικαταστάθηκε από τον Ν. Ζαρκαλή, προερχόμενο από την Hellas Online συμφερόντων Vodafone (Ν. Σοφοκλέους) και Intracom (Σ. Κόκκαλης). Όταν έφυγε ο Ν. Ζαρκαλής από την HOL, αντικαταστάτης του ήταν ο Αντώνης Κεραστάρης. Ο τελευταίος τοποθετήθηκε προσφάτως από τον Π. Γερουλάνο μέλος στο δ.σ. του ΕΟΤ.
Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο των σχέσεων μεταξύ των στελεχών της Egon Zehnder είναι ο αδελφός του Α. Γαβριηλίδη, Γιάννης, είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της Wind και προσφάτως μάλιστα αναβαθμίστηκε αναφερόμενος αποκλειστικά στο διευθύνοντα σύμβουλο Νάσο Ζαρκαλή που επίσης ήταν επιλογή Egon.
Τελευταία επιλογή της Egon Zehnder ήταν ο Αλέξανδρος Χατζόπουλος, που είναι και ένας από τους λογογράφους του πρωθυπουργού. Διορίστηκε χωρίς καμία διαδικασία και χωρίς αυτό να ανακοινωθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Ο κ. Χατζόπουλος είναι μόλις 33 ετών δικηγόρος χωρίς εμπειρία σε θέματα κεφαλαιαγοράς. Είναι όμως και αδελφός της Κατερίνας Χατζοπούλου, της διευθύντριας του γραφείου του Παύλου Γερουλάνου, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο καταγγελιών για τις πρακτικές που ακολούθησε στον ΟΔΙΕ από τον αποπεμφθέντα Πρόεδρο κ Σεφτελή. Η προώθηση Χατζόπουλου όμως έφερε την πρώτη ήττα της Egon Zehnder και του γραφείου του κ. Γερουλάνου καθώς μόλις αποκαλύφθηκε η διαδικασία τοποθέτησης υπέρβαλε σήμερα την παραίτησή του για λόγους … ευθιξίας.
Πηγή: NEWSCODE
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 07 Απριλίου 2013 19:54  










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου